Not1

Margarides modernistes: la rajola de l’any

Des del divendres 15 de desembre, ja es pot adquirir als Museus d’Esplugues la nova rajola de la col•lecció dels museus basada en el catàleg de la fàbrica Pujol i Bausis. És la número 17 de les reproduccions sense relleu.

Aquesta edició es recupera un model modernista produït a la fàbrica d’Esplugues, La Rajoleta, que reprodueix un camp de margarides. La rajola floral corresponia a un dels arrambadors més singulars de la fàbrica. Se’n desconeix l’autor així com les actuals localitzacions de la seva aplicació.

L’Arxiu Municipal d’Esplugues en conserva estergits (plantilles originals) i un projecte acolorit de les rajoles de les dues files superiors de l’arrambador, on consten referències dels colors.

Not3

Les rajoles de la col•lecció dels museus són pintades a mà amb el mateix procediment artesanal dels tallers modernistes de la mà de Taller Sot. Cada any, una de les antigues rajoles és escollida per tornar a la vida en l’època nadalenca. Les reproduccions es poden adquirir a la botiga de Can Tinturé a un preu de 20 euros. Aquest any com a novetat, a la botiga dels Museus també es poden trobar imants amb la reproducció de la rajola de l’any.

(notícia apareguda a www.esplugues.cat)

 

Angelina

Art, música i emoció en la cloenda de l’Any Angelina Alós

En el vestíbul de La Baronda, envoltats de les peces d’Angelina Alós, va tenir lloc l’homenatge que la ciutat d’Esplugues ha fet a la cèlebre ceramista en commemoració del centenari del seu naixement. Un acte emotiu que va reivindicar-ne la figura com a ceramista, però també com a mestra, com a dona i com a violoncel·lista.

La música, l’altra gran passió de l’Angelina va ser protagonista, i va ser la seva filla Blanca Morales qui va explicar la vinculació tan especial que Angelina Alós tenia amb la música, la seva relació amb la família Casals i el seu amor pel violoncel.

L’acte va combinar intervencions amb peces de violoncel interpretades pels alumnes de l’Escola Municipal de Música d’Esplugues: Irene Hernández, África González, Jana Massagué, Joana Prades, Marina Gosálbez i Marc Miranda, sota la direcció d’Antònia Parpar. Els joves músics van interpretar Applejack, Bad Romance i El Cant dels Ocells, una combinació de tradició i modernitat.

Entremig de les peces musicals, Roser Vilardell, directora dels Museus d’Esplugues, i Ariadna Benavides, directora de l’Escola Municipal de Ceràmica es van aproximar a la figura d’Angelina Alós ceramista des de diverses vessants; i Fàtima Pegenaute en representació dels alumnes de ceràmica, va parlar de la seva descoberta de l’art de la ceràmica i de l’obra d’Angelina Alós.

Finalment, Emili Sempere, especialista en ceràmica i amic personal de la ceramista, va reivindicar la necessitat d’una publicació monogràfica de referència sobre Angelina Alós. La regidora de cultura i patrimoni Maribel Aguilera, va tancar l‘acte reivindicant Angelina Alós i la seva obra com a patrimoni de la ciutat d’Esplugues.

Durant l’any 2017 s’han portat a terme diferents activitats per reivindicar-ne la tasca, la seva obra i la seva vinculació amb la ciutat.

El mes de març va tenir lloc la xerrada Angelina Alós treballadora de l’art de la ceràmica, a càrrec d’Emili Sempere amb la participació de Blanca Morales,filla de l’artista. A final de juny els alumnes de l’Escola Municipal de ceràmica van presentar les seves creacions a partir del seu estudi de les obres de l’Angelina a la mostra Inspiracions, a la Masoveria de Can Tinturé. I, per últim, el mes d’octubre es va presentar a la sala ACC de Barcelona, el catàleg de la 18 Biennal de ceràmica d’Esplugues Angelina Alós que, amb motiu del seu centenari, inclou un capítol especial dedicat a Angelina Alós, amb un ressenya de l’artista feta pel crític d’art Josep Maria Cadena, i un recull fotogràfic de les seves obres a Esplugues.

Encara que l’acte tancava l’Any Angelina Alós, la Biennal de ceràmica, l’exposició de La Baronda i totes les obres seves que trobem a Esplugues fan permanent la seva petjada.

2Roser2Maribel

Advent

“Santons” provençals a Can Tinturé durant els Nadals

Des del dia 1 de desembre i fins al 7 de gener es pot visitar a la primera planta de Can Tinturé la mostra L’Advent a la Provença, La tradició dels Santonniers.  

La mostra formada per 9 peces original de la Col·lecció Setoain, representen la tradició rural de la comarca francesa i acompanyen els pessebres nadalencs.

La construcció i exhibició de pessebres forma past de la litúrgia nadalenca en molts llocs del món, especialment els de tradició catòlica. Més enllà del fet religiós, el pessebre és una exaltació de la vida rural, on es recreen muntanyes, rius i personatges que treballen diferents oficis artesans.

En aquest cas, són obra de la famosa santonière Lise Berger, una artista que busca la perfecció arribant a detalls minuciosos i ben realitzats: les seves caracteritzacions de les cares, les robes i vestits confeccionats amb materials de qualitat i cosits a mà.

Les seves obres respiren la Provença amb costums tradicionals i vells oficis amorosament restituïts.

La mostra organitzada conjuntament entre AMPEL .Amics dels Museus i el Patrimoni d’Esplugues i Museus d’Esplugues, ha compatat amb la col·laboració de la Col·lecció Setoain.

Visita  lliure, de dimarts a dissabte de 11 a 20 h i dissabtes i diumenges de 10 a 14 h.
Tancat tots els dilluns, i els dies 1 i 6 de gener, i 25 i 26 de desembre

PostCreacionsInauguracio

Es presenta PostCreacions a la sala ACC de Barcelona

El dimarts 24 d¡’octubre va tenir lloc la inauguració de la nova exposició temporal PostCreacions , noves obres de les premiades a la 18 Biennal de Ceràmica d’Esplugues.

Oberta del 24 d’octubre a l’1 de desembre, la mostra presenta noves obres de les artistes Irina Razumoskaya, Sophie Aguilera Lestar, Ruth Cepedano García i Juana Fernández, totes elles guardonades en la 18 Biennal de ceràmica d’Esplugues Angelina Alós. Un any després del certamen les quatre ceramistes exposen ara les seves noves peces donant continuïtat a la Biennal i reforçant l’aposta per reivindicar el valor artístic i creatiu de la ceràmica contemporània.

L’exposició és fruit de la col•laboració iniciada l’any 2014 entre l’Ajuntament d’Esplugues, els Museus d’Esplugues i l‘Associació Ceramistes de Catalunya que ha permès ampliar la difusió de les activitats a l’entorn de la ceràmica d’ambdues entitats.

L’acte va comptar amb la presència de Xavier Villas, director d’artesania de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Maribel Aguilera, regidora de Cultura, patrimoni i turisme, i Jordi Marcet, president de l’Associació de Ceramistes de Catalunya

Durant l’acte d’inauguració va tenir lloc la presentació del catàleg de la 18 Biennal de ceràmica d’Esplugues. Aquesta és una edició molt especial perquè coincidint amb el centenari del naixement de la ceramista Angelina Alós qui dona nom a la biennal, s’ha inclòs un capítol homenatge.

Més informació : PostCreacions

Forns Ampolla

Acaba la 1º fase d’intervenció als forns d’ampolla de ‘La Rajoleta’

El 1919, es posa en marxa la nova fàbrica ‘Hijo de Jaime Pujol i Bausis’, amb una ampliació de les naus i la construcció de dos forns d’ampolla de grans dimensions. L’objectiu era iniciar una nova línia de producció, incorporar els nous materials que demandaven els clients: el gres i la porcellana.

Forns Ampolla3

 

 

 

 

 

El pas del temps va fer que aquestes estructures quedessin en desús. Estan realitzades amb maons refractaris units amb morter de calç, i protegits per corretges de ferro, que evitaven la dilatació del material quan es posaven en marxa. Primer funcionaven amb carbó i més tard, és va incorpora el fuel com a material de combustió. Arribaven a una temperatura de 1300-1400º.

Detall forn ampolla

 

 

 

 

 

El 1994 s’enderroquen les naus, i els forns d’ampolla comencen a viure a l’ intempèrie, patint les inclemències del temps. Presentaven greus problemes de conservació: degradació dels maons, pèrdua del morter, aparició de sals, filtració d’aigües per les juntes, oxidació del ferro etc.

L’any 2016, el grup de recerca Patrimoni Consultors de l’ Universitat de Barcelona, elabora un informe l’estat de conservació dels forns i planteja una proposta d’intervenció.

Per aquest motiu, aquest 2017, es decideix plantejar una primera actuació a la part superior dels dos forns, que ha acabat aquest passat mes de maig. S’han substituït els maons en mal estat, s’han reomplerts les juntes amb morter i s’han sanejat els elements de ferro, abans d’aplicar en tota la zona, un producte per impermeabilitzar la superfície i evitar humitats i filtracions.

Forns Ampolla2

 

 

 

 

 

 

Les parts inferiors dels forns seran intervingudes en una segona fase, prevista abans de finalitzar l’any.

calidoscopi

El Museu Can Tinturé surt de les seves sales.

Una part de La col•lecció Salvador Miquel de rajola de mostra es trasllada a Barcelona per reivindicar el paper de la rajola de mostra catalana en l’arquitectura.

El dijous 15 de juny s’ha inaugurat a la Col·legi d’aparelladors de Barcelona la mostra Calidoscopi, una mirada a l’univers de la rajola de mostra catalana que es podrà visitar de manera gratuïta fins el 15 de setembre.

Expo04

L’exposició és fruit de la col·laboració entre el Col·legi d’aparelladors de Barcelona, l‘Ajuntament d’Esplugues i els Museus d’Esplugues amb patrocini de Mosaics Martí i Torra Barcelona.

El projecte de Calidoscopi va nàixer amb l’objectiu de posar en valor la rajola de mostra tant des de la vessant funcional constructiva com des de la seva vessant estètica i evolutiva.

Expo01

 

 

 

 

 

 

L’exposició és un petit recorregut per diferents àmbits, posant èmfasi en primer lloc la figura clau de Salvador Miquel, artífex de la col·lecció i figura fonamental en la revalorització de la rajola de mostra gràcies a la seva tasca de recerca i inventari iniciada després de la guerra civil.

Expo03

 

 

 

 

 

 

La mostra vol ofereir una mirada a la rajola de mostra des de diferents els angles: la seva història, els materials, les tècniques i mides a, l’evolució estilística o els diferents usos.

Finalment, la mostra conclou amb un picada d’ullet a la producció industrial de rajoles durant el modernisme a través de la fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues, un referent en la producció ceràmica a Catalunya durant aquest període.

Expo06

 

 

 

 

 

 

Per a l’ocasió s’han traslladat a Barcelona un cinquantena de peces de La col·lecció Salvador Miquel que formen part de les reserves dels Museus d’Esplugues i una selecció de documentació de l’Arxiu Municipal d’Esplugues.

La mostra es podrà visitar de manera gratuïta a la sala d’exposicions situada a la primera planta de la seu del Col·legi d’aparelladors de Barcelona, al carrer Bon Pastor número 5, de dilluns a divendres de 10 a 18 h.

Expo05

WEB-Trobada

Esplugues reuneix a més 300 persones a l’entorn de la ceràmica

L’últim diumenge del mes de maig és cita obligada a Esplugues per als amants de la ceràmica.

El 28 de maig , els Museus d’Esplugues en col•laboració amb l’Associació Catalana de Ceràmica i l’Escola Municipal de ceràmica van preparant una jornada completa d’activitats a l’entorn de la ceràmica en les seves diferents vessants.

La XXXVII edició de la Trobada de col·leccionistes, eix central de la jornada, va comptar aquest any amb un temps esplèndid. A les 12 parades es van poder veure nombroses peces de ceràmica antiga i rajoles tan de mostra com d’oficis, i gran moviment d’intercanvi. Destacar també la presència de d’Emili Sempere que va signar exemplars del seu llibre Historiografia de la ceràmica española editat per AMPEL.

trobada col-leccionistes_0016 copia

 

Els visitants de la fira també van poder aprofitar la jornada de portes obertes al Museu Can Tinturé, on podien es poden veure les exposicions temporals El Llegat Nolla i Terrissa en salsa, a més a més de l’exposició permanent de rajola de mostra Salvador Miquel.

En total unes aproximadament 200 persones van passejar pels Jardins i van visitar el Museu Can Tinturé.
Aprofitant la jornada, es van organitzar dues demostracions als Jardins. Unes 40 persones van gaudir de la mestria i explicacions de Manel Diestre del Taller de Ceràmica SOT, qui fer un demostració de pintar en trepa, aquest any recuperant un model del catàleg de la Fàbrica Pujol i Bausis del qual no en queden peces originals.

dav dav

I per últim, i acompanyant la mostra Terrissa en salsa, morters de ceràmica es va realitzar una demostració de salsa de xató de la mà del restaurant Pepa Tomate. 38 persones van seguir atentes les indicacions del xef i van tastar aquesta popular salsa realitzada seguint la recepta tradicional de Sitges.

bty  dav

L’altre focus d’activitat es va situar al recinte de La Rajoleta on l’Escola Municipal de Ceràmica va organitzar una jornada de coccions experimentals sota el títol Foc i Fang. 80 persones van aprofitar les portes obertes per descobrir aquestes tècniques i passejar pel recinte de l’antiga fàbrica.

20170528_115125

Per últim les visites guiades habituals dels diumenges eren gratuïtes i també van tenir una gran acollida per part del públic .27 persones van aprofitar per conèixer millor a Can Tinturé i La Rajoleta, i 16 es van apuntar a descobrir el centre històric d’Esplugues en l’itinerari guiat De la mà d’Esplugues.

3

Els Museus d’Esplugues recuperen els índexs de públics d’abans de la crisi

La seva memòria anual dels Museus  confirma la tendència a l’alça dels últims anys.

L’any 2016 van passar pels Museus d’Esplugues 11.765 visitants, xifra que supera la millor dada històrica fins el moment.

Les dues exposicions temporals programades durant l’any han estat clau en aquest augment de visitants. El 30% de les entrades individuals de Can Tinturé provenen dels visitants de Catifes de Ciment i Biennal de Ceràmica d’Esplugues, obres premiades i seleccionades. Més enllà de les dades, les mostres temporals han suposat una gran difusió i l’oportunitat d’arribar a nous públics.

Els museus han programat durant el 2016 un total 31 activitats diferents (3.019 usuaris) adreçades a tot tipus de públics, posant especial èmfasi en els tallers i activitats familiars, amb l’objectiu d’impulsar els Museus d’Esplugues com un espai de trobada i referent local. Algunes de les activitats dels museus ja s’han convertit en cita obligada per la gent d’Esplugues com el teatre de Reis, el taller de Sant Jordi o les propostes de la Nit dels Museus.

El públic escolar continua sent un dels pilars fonamentals, i durant el 2016 van visitar els museus més d’un miler d’alumnes provinents especialment de la comarca del Baix Llobregat i Barcelona. Dels 29 centres escolars d’Esplugues només 9 han visitat els museus.

Les activitats escolars més sol·licitades són les adreçades als nens i nenes de primària que suposen el 44% del total, seguit pels més petits d’educació infantil amb un 28%. Menor incidència tenen els grups d’alumnes majors de 12 anys. Per aquest motiu, i amb l’objectiu de reforçar i fer més atractiva la proposta per a secundària, el mes de setembre es va presentar la nova oferta pedagògica que incorpora dues noves activitats per a ESO i Batxillerat; Modernisme i Ceràmica, la pell dels edificis i Treball Indústria.

Expo1DSC06249

D’aquest any destaca la participació dels MEL en el Congrés Internacional de Ceràmica que va tenir lloc a Barcelona el mes de setembre, i la col·laboració en l’exposició D’obra. Ceràmica aplicada a l’arquitectura organitzada pel Museu de Disseny on es van poder veure 6 peces procedents del Fons Pujol i Bausis.

Com a novetat la memòria de 2016 incorpora els visitants digitals: els usuaris del web dels museus i els seguidors de les xarxes socials, que es consoliden dia a dia. Una comunitat formada per casi dos mil usuaris que segueixen les seves publicacions en els perfils de Facebook,Twiter i Instagram, on més enllà de la programació, poden conèixer més a fons les col·leccions i el dia a dia dels museus.

Consulta la memòria completa:

2memoria

Supermesweb

El Supermes!

Activitats familiar a tot el Baix Llobregat

Per segon any consecutiu, els caps de setmana del mes d’abril, les famílies amb infants trobaran al Baix Llobregat propostes turístiques, gastronòmiques, culturals i d’oci especialment pensades per a elles i amb importants descomptes.

I com a novetat, El SuperMes presenta en aquesta edició un concurs online per trobar una superfamília que serà l’ambaixadora de la comarca. Tots els participants al Supermes podran compartir la seva superexperiència de visita al Baix Llobregat, i amb això aspiraran a guanyar un súper premi: un súper any ple de visites i activitats d’oci i turisme al Baix Llobregat.

Consulta aquí totes les activitats dels Supermes

Les superactivitats dels Museus d’Esplugues

 

WEBRajolaDesapareguda  El misteri de la rajola desapareguda

WEBRoses2 Són vermelles les roses? 

WEbLlibres Llibres fabricats