prgrama families

Es consolida el programa per a famílies dels Museus

L’any 2015, coincidint amb l’Any Internacional de Turisme familiar, els Museus d’Esplugues inauguren el seu programa d’activitats adreçat a les famílies, amb la idea de cobrir una demanda creixent que s’havia detectat, i l’objectiu de mantenir una oferta d’activitat anuals.

L’any 2016, analitzant la bona acollida rebuda, es consolida el programa amb l’organització de 10 activitats adreçades a diferents edats.

Les dades de públic de l’any anterior ens parlen de 1254 usuaris a les activitats familiars del Museu, el que ens va animar a plantejar aquest 2017, la idea de fer un mínim d’una activitat al mes adreçada a famílies (excepte el mes d’agost).

Així que us presentem el nou programa d’activitats familiars que esperem us agradi:

Programa. Activitats familiars. 2017

TurismeBLL_cuponsdescomptes2017_1

Escapades en família! Nous descomptes

El Consorci de Turisme del Baix Llobregat reedita, amb novetats, el cupó per fer escapades en família. Aquest 2017 podreu gaudir dels nous descomptes i promocions per a visitar els principals atractius turístics del Baix Llobregat a preus especials.

Amb aquests descomptes es poden visitar la Cripta Gaudí de la Colònia Güell, el Parc Arqueològic Mines de Gavà, els Espais Naturals del Delta del Llobregat,  el Canal Olímpic de Catalunya, el Museu de Sant Boi, les Coves de Montserrat Collbató, Catalunya en Miniatura i Aventura vertical a Catalunya en Miniatura, els Museus d’Esplugues, el Museu Agbar de les Aigües, l’Itinerari Jujol de Sant Joan Despí, el Museu de Montserrat, i el Museu de Matemàtiques de Catalunya MMACA.

Els cupons amb descomptes es troben al web www.turismebaixllobregat.com/cupons. A més, es poden adquirir a les oficines de turisme, allotjaments, restaurants, jugateques, punts d’informació juvenil i als principals atractius turístics del Baix Llobregat. També es poden sol·licitar al Consorci de Turisme del Baix Llobregat per email o per telèfon.

Els Museus d’Esplugues de Llobregat proposen un descompte de 2 x1 a les entrades de les visites guiades dels diumenges a Can Tinturé i La Rajoleta.

 

Us animem a gaudir d’aquestes visites i activitats en família al Baix Llobregat, a un salt de Barcelona!

mosaic de gres

El mosaic serà protagonista el 2017

Encetarem un nou any amb l’esperança renovada d’acollir noves activitats i coneixements, tot pensant que la ceràmica pot esdevenir un bon instrument per fer-nos millors.

Com ja va sent tradicional, reprenem una nova edició del 8è Gener Ceràmic, organitzat per l’AMPEL, Amics dels Museus i el Patrimoni d’Esplugues, i perllongat fins al febrer. Enguany la seva temàtica girarà a l’entorn de les arts del foc: la ceràmica i el vidre.

En el transcurs de l’any hem previst organitzar tot un seguit d’activitats a l’entorn del mosaic, que esdevindrà un tema de recerca i estudi i servirà de ressò per a tots aquells interessats en aquest àmbit no gaire conegut.

Barcelona acollirà durant la primavera, el II Congreso Nacional de la cerámica Nolla, i a la tardor se celebrarà el 13è Congrés Internacional dels Mosaics. En ambdós esdeveniments, Esplugues hi participarà en diferents modalitats.

Us animem a acompanyar-nos a totes i cadascuna de les activitats que us anirem proposant.

 

Més informació: 

II Congrés Nacional sobre la ceràmica Nolla. Del 6 al 8 d’abril de 2017.

The 13th Conference of the International Committee for the Conservation of Mosaics (ICCM). Del 15 al 20 d’octubre de 2017

 

peça relleu

Presentació de la nova rajola de la col·lecció Pujol i Bausis

En el marc de l’Assemblea Anual d’AMPEL, Associació d’Amics dels Museus i el Patrimoni d’Esplugues, es va presentar la rajola núm. 5 de la col·lecció de reproduccions en relleu de la Fàbrica Pujol i Bausis.

El model escollit és un floró catalogat als mostraris de la fàbrica i que es produïa en diferents colors i mides, i també en combinació amb altres peces per formar un espirall. Arquitectes com Josep M. Jujol o Ignasi Mas i Morell la van utilitzar en alguns dels seus edificis.

Es pot adquirir al Museu Can Tinturé, de dimarts a dissabte de 17 a 20h, i dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h.

Tots els dilluns, tancat

imatge grup

L’Esplugues ceramista en el 47è Congrés de l’AIC

El passat 16 de setembre vàrem rebre més d’un centenar de congressistes procedents d’arreu del món, participants del 47è. Congrés de l’ Acadèmica Internacional de Ceràmica. L’esmentada institució, fundada l’any 1953, amb seu a Ginebra, vol fomentar la relació entre els professionals de tots els àmbits de la ceràmica. Amb un ambiciós programa d’activitats, la temàtica del congrés, celebrat a Barcelona, fou la cerámica en l’arquitectura i l’espai públic. La producció de la fàbrica Pujol i Bausis (“La Rajoleta”) fou tractada en algunes de les ponències presentades ambmotiu de la seva estada a Esplugues. En el seu recinte es van fer fornades experimentals -de reflex i de rakú-, a càrrec de l’ACC i de l’Escola Municipal de Ceràmica. Els congressistes van, també, poder gaudir de les visites a Can Tinturé, l’Espai Baronda i el monestir Montsió. Durant la seva estada es va comptar amb la col•laboració de voluntaris de l’AMPEL, que van fer possible una jornada ceramista sorprenent que va deixar un bon regust a tots els participants.

En el marc del Congrés, es va inaugurar l’exposició “D’obra” al Museu de Disseny de Barcelona, que compta amb peces cedides pels Museus d’Esplugues, i que tindrem l’oportunitat de visitar al mes de novembre.

Portada oferta

Els Museus amplien la seva oferta per les escoles

Fins a 14 activitats conté l’oferta pedagògica per al curs 2016-2017 que els Museus i l’Arxiu d’Esplugues envien a centres escolars de la província de Barcelona perquè coneguin el patrimoni cultural d’Esplugues.

El món de la ceràmica hi té un paper destacat, amb dues activitats adreçades a educació infantil (a través dels contes La Fada dels colors i La Rajola Xerrameca), tres a primària (el conte La Rajola Presumida i les visites Del fang a la rajola i Geometries al Museu), dues a ESO que són noves aquest curs (Treball i indústria a la fàbrica Pujol i Bausis i Modernisme i ceràmica, la pell dels edificis), dues per a batxillerat i cicles formatius (visites guiades al Museu Can Tinturé i La Rajoleta) i dues per a educació especial (per a persones amb dificultats sensorials i cognitives). També s’ofereixen visites a l’Arxiu i a les defenses antiaè-ries de Sant Pere Màrtir i, com a novetat, al recorregut De la mà d’Esplugues pel centre històric.

El curs 2015-2016 van passar pels Museus 1.528 alumnes de 62 grups escolars.

Podeu consultar tota l’informació a:

Museus d’Esplugues/Escoles

 

CapçaleraTram

Aprovecha todas las ventajas de #Pujar al Tram

Está en marcha una nueva edición de la campaña Puja al Tram que da a conocer las diferentes propuestas de actividades, visitas y restaurantes del Baix Llobregat por donde pasa el tranvía (líneas T1, T2 y T3), además de ofrecer descuentos y promociones especiales.

Propuestas para visitar lugares emblemáticos como la obra modernista de Jujol en Sant Joan Despí, la antigua fábrica de cerámica “La Rajoleta” en Esplugues de Llobregat, el Museo Agbar de las Aguas en Cornellà de Llobregat, el edificio Walden en Sant Just Desvern y el Palau Falguera en Sant Feliu de Llobregat, son algunos de los ejemplos. Visitas que se pueden combinar con una variada oferta gastronómica con descuentos especiales en los restaurantes.

En el caso de los Museos de Esplugues de Llobregat los usuarios del Tram pueden disfrutar de un descuento del 50% en las visitas guiadas los domingos y un 25% de descuento en las actividades familiares. El Avenç, La Mallola el Mendia, el Berlin y el Ninus son los restaurantes de la población que participan en la campaña.

Toda la información de la campaña se encuentra en www.rutadeltram.cat, así como en las diferentes plataformas del TRAM y del Consorcio de Turismo.  Para beneficiarse de los descuentos, los usuarios tienen que acceder a la web, seleccionar la promoción que desean e introducir su correo electrónico. Una vez tengan la promoción activada, la pueden imprimir o mostrar desde su dispositivo móvil a los establecimientos y éstos aplicarán el descuento directamente.

El acto de presentación de la campanya tuvo lugar en el interior del Tram el pasado 15 de junio, y contó con la presencia del presidente del Consejo Comarcal y del Consorcio de Turismo del Baix Llobregat, Sr. Josep Perpinyà y Palau, el presidente de TRAM, Sr. Francisco Javier Vizcaino Muñoz, el Director General de TRAM, Sr. Humberto López Vilalta, la Consejera de Turismo, Sra. Mireia Monfort, la alcaldesa de Esplugues de Llobregat, Sra. Pilar Diaz, y los concejales de los municipios de Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí y Sant Just Desvern.

Ck_Vg-mWYAAs7P5

 

 

3D

La Rajoleta, el centro histórico y Sant Pere Màrtir en 3D en Google Street View

A partir de esta primavera, 300 lugares de Cataluña se pueden visitar virtualmente a través de la tecnología Google Trekker, entre ellos puntos de interés patrimonial de Esplugues como la montaña y las baterías antiaéreas de Sant Pere Màrtir, la ruta del centro histórico de la ciudad y el recinto de La Rajoleta.

Esto es posible gracias al proyecto “Google Trekker Cataluña”, fruto de un acuerdo firmado entre Google y la Generalitat de Catalunya, en la que ha participado el Ayuntamiento de Esplugues a través de la Diputació de Barcelona y el Consorci de Turisme del Baix Llobregat.

centre

El pasado mes de julio se realizaron las grabaciones a los diversos lugares de la ciudad con la técnica del Google Trekker, que permite conseguir imágenes 360º mientras se pasea tranquilamente.

Las imágenes han sido grabadas con una mochila de 1,2 metros y 18 kg de peso, y que lleva una cámara de 15 lentes que capta imágenes de 360 grados cada 2,5 segundos. La mochila la lleva una persona que toma las imágenes mientras camina. Posteriormente, una vez procesadas, estas imágenes se incorporan a Street View.

sant pere

Estas imágenes están disponibles a través de la aplicación Google Street View que se puede consular vía ordenador, móvil o tableta.

La tecnología Google Street View permite acceder a una localización desde Google Maps, verla en visión panorámica de 360 grados y recorrerla. Si además se dispone de gafas 3D que se puedan ajustar a su smtarphone podrá disfrutar de una visita virtual a todos estos equipamientos.

El proyecto se plantea el doble objetivo de potenciar el atractivo turístico de Cataluña y mantenerse como referencia en el campo del uso de las tecnologías de la información y la comunicación (TIC).

capçalera

1300 personas escogen los Museos de Esplugues en la Noche de los Museos

El sábado 21 de mayo se a celebró en toda Europa la Noche de los Museos, una jornada festiva en la que los museos abren sus puertas fuera del horario habitual. Esta “fiesta” los museos se celebra en torno al Día Internacional de los Museos que tuvo lugar el miércoles 18 de mayo.

Un año más esta jornada nocturna ha sido un punto de atracción para miles de visitantes que se han acercado para disfrutar de una variada oferta de actividades. Según datos del ICUB más de 190.000 personas visitaron los museos y equipamientos culturales del área metropolitana de Barcelona.

Los Museos de Esplugues participamos en esta iniciativa desde 2010. Y en nuestra ciudad la fecha coincide con el Noche Esotérica y en esta edición con la Ruta de Tapas por Esplugues.

Este sábado, los museos recibimos 1.300 visitantes en las diferentes actividades programadas. Una cifra muy similar a la del año pasado que evidencia como esta fecha ya se ha consolidado en la agenda de los ciudadanos.

Desde los Museos preparamos una programación adaptada a todos los públicos con el objetivo de consolidar el Museo Can Tinturé y el Museos de cerámica “La Rajoleta” como referentes culturales de la población y un acercar la cerámica a toda la ciudadanía.

A primera hora de la tarde tuvo lugar el Taller de mandalas modernistas, en el que a través de esta técnica oriental grandes y pequeños pintaron ilustraciones inspiradas en obras de Domènech i Muntaner o Antoni Gaudí.

taller2 taller

A la misma hora, los Museos Can Tinturé y La Rajoleta abrían sus puertas. El público aprovechó especialmente para visitar el recinto de La Rajoleta habitualmente cerrado, y que sólo se puede visitar con visita guiada.

Portes

A partir de las 21 la Escuela Municipal de cerámica puso en marcha el horno de Rakú y en durante más de dos horas cocieron más de 70 piezas que los visitantes decoraron. Una oportunidad única para acercarnos a esta técnica japonesa que tiene su origen en la ceremonia tradicional del té.

Y cuando el sol ya se había puesto, la música y el teatro llenaron los museos.

En el Museo Can Tinturé, rodeados de los modelos más populares de azulejos, los músicos Burruezo & Bohemia Camerata nos presentaron su espectáculo Misticísssimus que combina músicas de aires medievales y tradicionales del este de Europa y el próximo oriente.

Musics

En la Rajoleta, en un entorno muy especial con los espectaculares hornos de botella iluminados, comenzó la teatralización sobre la figura de Francesc Quer, quien fue director de la fábrica en los años 20, maestro de los artistas novecentistas e impulsor de la técnica del gres en Esplugues. La breve representación teatral transportaba a los visitantes a la década de los años 20 en pleno proceso de modernización de la fábrica, poniendo en diálogo el personaje del citado Francesc Quer con Pau Pujol.

Teatre 2

El día Internacional de los Museos

El miércoles anterior, con motivo del día internacional de los Museos, había tenido lugar en La Masoveria de Can Tinturé la conferencia Las flores al Modernismo: de la naturaleza a la representación artística a cargo de la historiadora del arte Fátima López.

Flors

Flors2

La tradición de las alfombras de flores en Esplugues

Las alfombras de flores son obras de arte efímeras que tienen su origen en la festividad del Corpus. En esta fiesta católica, de origen medieval, se venera la eucaristía. La fiesta está marcada por el calendario litúrgico; por eso no tiene una fecha fija, son sesenta días después del Domingo de Pascua. Por Corpus tenía lugar la procesión en la que los sacerdotes exponían la eucaristía en una custodia y la paseaban por las calles principales del municipio. Por ello, era costumbre que la gente limpiara las calles y los adornara, es decir, alfombraban el suelo con romero y otras flores para perfumar la calle por donde pasaría la procesión. Antiguamente sólo pisaban las alfombras los que llevaban la custodia. Estas procesiones son el antecedente de las actuales pasacalles de muchas fiestas mayores.

En el Archivo Municipal se conservan imágenes de estas alfombras de los años sesenta del siglo pasado, donde se puede ver la gente que participaba en el proceso de hacerlas o paseando para disfrutar de aquellas magníficas decoraciones. También para Corpus tienen lugar otras fiestas que perduran como la Patum de Berga, las enramadas o “l’Ou com balla”. Todas han ido perdiendo el motivo religioso, e incluso algunas se han recuperado en los municipios como una actividad popular y sin ninguna significación religiosa, como es el caso de Esplugues.

Catifes

Calle de Mn. Jacinto Verdaguer
AMEL. Colección L’Abans, cedida por Familia Castells-Moreno

Desde mayo de 2011 las alfombras han vuelto al municipio. Fue a iniciativa de la vecindad de la calle Mossèn Jacint Verdaguer, al que, dos años más tarde, se añadió la calle de la Iglesia. El año pasado los Museos de Esplugues participaron por primera vez.

Arxiu Municipal d’Esplugues.

Artículo Pont Mayo 2016