Ahir la sala de La Masoveria es va quedar petita davant la nombrosa assistència de públic que va acudir a la conferència “Els Milá a Esplugues”, organitzada amb motiu del Dia Internacional dels Arxius.

L’alcaldessa en funcions, Pilar Díaz va presentar l’acte i als conferenciants: l’actual comte del Montseny José María Milá i la seva germana Reyes, documentalista professional i instigadora en la recerca històrica de la nissaga familiar juntament amb la seva sòcia Ana Pujol .

José María Milá va incidir en el significat personal i vigència del títol nobiliar que ostenta. Reyes Milà va remuntar els seus orígens familiars amb Esplugues a través de la figura del seu cinquè avi, Pau Pujol Franquesa que, a principis del s. XIX, adquirirà entre altres propietats, Can Casanovas i els terrenys on, anys més tard, el seu fill Jaume Pujol i Bausis iniciarà la producció ceràmica de “La Rajoleta”.

La recerca de Reyes es va centrar en documentació conservada encara en la finca familiar, coneguda per Las Torres, construïdes per l’arquitecte August Font i Carreras i que, en un futur, serà lliurada a la secció històrica de l’Arxiu Municipal d’Esplugues.

Mila_1985

Reyes va fer un recorregut generacional familiar establint lligams amb la ciutat d’Esplugues: Las Torres com lloc d’esbarjo; naixements i enterraments familiars passant pels recordats circuits de motocròs i les relacions amb la família Permanyer, fundadors de la fàbrica Montesa; personatges que havien freqüentat la casa familiar, gent i botigues d’Esplugues… fins a la menció obligada de la popular periodista Mercedes Milá –assistent també en l’acte- que en el seu programa televisiu “Buenas noches” s’acomiadava dient “Desde Esplugues…” .

El Comte del Montsey i Reyes Milà van relatar algunes anècdotes que van comptar amb la complicitat i participació activa d’alguns familiars assistents que no van voler perdre’s una oportunitat de retrobada familiar, visible i ampliada, aquesta vegada, amb la gent d’Esplugues.

X