El passat dimecres 10 de febrer Marta Salinè i Jordi Griset van posar cara a cara el mosaic hidràulic i els mosaic ceràmic, a la Masoveria de Can Tinturé.

sala

Juntament amb altres arts decoratives, aquestes dues tipologies de mosaics que van ser fonamentals en la decoració de les obres arquitectòniques del període modernista. Paviments hidràulics i arrambadors ceràmics van conviure de manera natural en la majoria de sales, passadissos i estances nobles de les cases de l’època.

Durant la primera part de la sessió Jordi Griset va fer la presentació de la segona edició del seu llibre L’art del mosaic hidràulic a Catalunya ( Viena Edicions), explicant les vicissituds viscudes fins poder arribar a publicar el que avui està considerada com una de les obres més destacades a l’entorn de la rajola hidràulica a Catalunya.

llibre

Per a Griset la publicació d’aquest volum va ser un llarg viatge que va començar fa 20 anys quan va recollir la primera rajola hidràulica guiat exclusivament per la seva bellesa. A partir d’aquí, va iniciar una tasca de recollida i recuperació que el porta a considerar-se a si mateix més un drapaire que un col·leccionista.

Per la seva banda Marta Salinè ens va convidar a buscar més enllà de la bellesa en els mosaics ceràmics del modernisme, buscant les connexions existents entre les peces, de gran bellesa estètica, i la seva funcionalitat o l’entorn en el que es troben ubicades.

Res és perquè sí, un mosaic que decora un balustrada no només l’embelleix sinó que facilita la neteja i conservació, ja que l’arquitecte o dissenyador va col·locar les peces ceràmiques a les zones on més fàcilment es podia dipositar la pols o posar-s’hi els coloms.

Durant la última part de la sessió, titulada Mosaics vs Mosaics, ambdós ponents de manera conjunta van exposar el diàleg entre el ceràmic i l’hidràulic. Com van destacar la Fàbrica Pujol i Bausis va ser un exemple d’aquesta relació, ja que al mateix temps que produïa ceràmica també era un centre de distribuïdor de paviment hidràulic.

Mosaicvs

Marta Saliné i Jordi Griset van fer un repàs per una sèrie d’exemples on es podia comprovar com els models més populars i espectaculars de paviments hidràulics encara conviuen amb diferents models d’arrambadors produïts a la Fàbrica Pujol i Bausis.

Mosaic i cer`maic

Aquesta xerrada forma part de la programació especial a l’entorn de l’exposició itinerant de la Diputació de Barcelona, Catifes de Ciment, el món de la rajola hidràulica que es pot visitar de manera gratuïta a Can Tinturé fins al 3 d’abril.

X